Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

The Words



«Το δύσκολο δεν είναι να κάνεις επιλογές. Το δύσκολο είναι να ζεις μ’αυτές». Τα λόγια αυτά ακούγονται στην ταινία και είναι το ηθικό δίδαγμά της. Ηταν μεγάλη έκπληξη για μένα, μεσημεριανή έκπληξη. Ήθελα να γεμίσω το μεσημέρι μου και ήμουν προετοιμασμένη ότι η ταινία θα ήταν ελαφριά. Αντιθέτως, το βάρος της σε καθηλώνει και σε κάνει να σκέφτεσαι ένα σωρό πράγματα. «Αν ήμουν στη θέση του, τί θα έκανα;».
Πρωταγωνιστεί ο Bradley Cooper και από την αρχή πιστεύεις ότι αν μη τι άλλο δεν θα είναι και κανένα αριστούργημα. Ο ψηλός του Hangover δεν σε πείθει για κάτι τέτοιο. Είναι αυτό που λέμε τα φαινόμενα απατούν. Βέβαια, αν δεν ήταν πλάι του οι Jeremy Irons και Dennis Quaid δεν πιστεύω ότι θα τα κατάφερνε. Η ταινία πραγματεύεται την διαδρομή ενός βιβλίου και την κλοπή του από τον πρωταγωνιστή. Βρίσκει το βιβλίο τυχαία, το αντιγράφει κανονικότατα και το πλασάρει σαν δικό του, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα να γίνει ένας πετυχημένος συγγραφέας. Στο τέλος φυσικά ανακαλύπτεις ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά περισσότερα δεν θα σας πω.
Εσείς θα το κάνατε; Θα παίρνατε τα εύσημα για τη δουλειά που έκανε ένας άλλος άνθρωπος; Θα γινόσασταν ένας ψεύτης; Θα κοιμόσασταν τα βράδια; Ο πρωταγωνιστής το έκανε και δεν πέρασε και τόσο καλά! Ο σκηνοθέτης είναι ο συγγραφέας της ταινίας Tron Legacy και ηθοποιός σε αρκετές σειρές (Frasier), λέγεται Brian Klugman και μαζί με τον Lee Sternthal σκηνοθετούν και υπογράφουν το σενάριο της ταινίας. Μου άρεσε η σκηνοθετική τους προσέγγιση και το πώς έπαιζαν με τον χρόνο. Σαν ένα μεγάλο παζλ που σε περιμένει να το φτιάξεις για να βγάλεις νόημα.
Οι περισσότεροι κριτικοί την θάψανε αλλά ξέρετε είναι ψηλομύτες και δήθεν, οπότε μην τους ακούτε. Είναι μια δραματική ταινία που θριλερίζει σε κάποια σημεία. Έχει πολύ ωραίες ερμηνείες και πολύ καλή παραγωγή. Να σας πω ότι επειδή  ο δραματικός τόπος της ιστορίας είναι η Νέα Υόρκη και το Παρίσι και επειδή προφανώς λεφτά δεν υπήρχαν (!), η ταινία γυρίστηκε στο Μόντρεαλ γιατί μπορεί να την μπερδέψεις αυτή την πόλη και με τη Νέα Υόρκη και με το Παρίσι. Μαγικό; Τί να πεις; Κινηματογράφος! Καλή θέαση!

Κλειτώ Χαριτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου την άποψή σας!