Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Red Lights



Μια ισπανο-αμερικάνικη παραγωγή με τη Σιγκούρνι Γουίβερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο να κονταροχτυπιούνται για το αν τα παραφυσικά φαινόμενα υπάρχουν ή όχι. Μου άρεσε η περιγραφή και είπα να τη δω μιας και ο σκηνοθέτης της (Ροντρίγκο Κορτές) μου φαίνεται πολλά υποσχόμενος και έχει και την ισπανική κουλτούρα στο αίμα του.
Η ταινία ξεκινάει πολύ έξυπνα, σε βάζει κατευθείαν στο ψητό και ξέρεις από την αρχή με τι έχεις να κάνεις. Κινείται πολύ διακριτικά στα όρια φυσικού και παραφυσικού με το δίδυμο Γουίβερ – Σίλιαν Μέρφυ να καταρρίπτει κάθε τι παραφυσικό φαινόμενο, να ξεμπροστιάζει κάθε τσαρλατάνο που λέει οτι επικοινωνεί με πνεύματα, να κάνει ρεζίλι όσους ισχυρίζονται οτι έχουν κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα. Μέχρι που εμφανίζεται ο Ντε Νίρο στο προσκήνιο και τους ταρακουνάει για τα καλά! Δεν θα σου πω, αν είναι τσαρλατάνος ή όχι, δεν θα σου πω, αν τον ξεμπροστιάζουν ή όχι. Θα σου πω οτι θα τον μισήσεις είτε πιστεύεις στα παραφυσικά είτε όχι. Θα σου θυμίσει τον Γιούρι Γκέλλερ και θα σου έρχονται ατάκες στο μυαλό, όπως «Φύτρωσε!» και «Dont do it, Φαίδων!», κάνοντας τον ρόλο του Ντε Νίρο λίγο αστείο...
Γυρισμένη στη Βαρκελώνη και στον Καναδά, η ταινία έχει ωραία ατμόσφαιρα και αρκετό συναίσθημα από τον ισπανικό κινηματογράφο. Ο σκηνοθέτης έγραψε τον ρόλο της Καθηγήτριας Μάθεσον, έχοντας την Σιγκούρνι στο μυαλό του χωρίς καν να έχει την υπογραφή της! Θα σου αρέσει πολύ η Σιγκούρνι στον ρόλο της...προσωπικά θα την ήθελα μέχρι το τέλος και θα ήθελα άλλη «λύση του δράματος» - για να μιλήσουμε και με ελληνικούς όρους. Θα ήθελα ένα διαφορετικό φινάλε κι αυτό γιατί ανήκω στους σκεπτικιστές...ο καθένας με τις ορέξεις του.
Είχα καιρό να δω ένα καλά γυρισμένο θρίλερ, με ωραία ατμόσφαιρα, και πολύ καλούς πρωταγωνιστές...το φινάλε είναι υποκειμενικό...θα δείς και τη μικρή αδερφή των διδύμων Όλσεν, την Ελίζαμπεθ, η οποία είναι ίδια η αδερφές της. Θα δεις τη σχέση που έχουν οι ακαδημαϊκοί με τους μαθητές τους και θα καταλάβεις για μια ακόμα φορά πόσο άχρηστοι είναι οι δικοί μας – πλην σαφώς μερικών εξαιρέσεων...
Βάλε ποπκόρν ή πατατάκια ή πασατέμπο ή ό, τι άλλο σου αρέσει να καταναλώνεις - εγώ τσατίστηκα που δεν είχα- και απόλαυσε ισπανικό θριλεράκι με αμερικάνικο αέρα. Καλή θέαση!

Κλειτώ Χαριτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου την άποψή σας!