Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Life of Pi



Πιστεύετε στον Θεό; Θα μου πείτε τί σχέση έχει αυτή η ερώτηση με τη Ζωή του Πι...νομίζω ότι συνδέεται με κάθε ζωή αυτή η ερώτηση. Ο Ανγκ Λι, ο δημιουργός του Brokeback Mountain, ο μάστερ της φωτογραφίας, μας ταξιδεύει σε πελάγη μακρινά κι ονειρεμένα με την πιο φανταστική ιστορία των τελευταίων ετών. Αρχικά η Ζωή του Πι έγινε μυθιστόρημα το 2001 από τον Yann Martel  και βραβεύτηκε με πολλά αγαλματίδια.
Ένας 16χρονος, ο Πισίν Μόλιτορ Πι Πατέλ, επιβιώνει από ένα ναυάγιο στο οποίο η οικογένειά του πεθαίνει και ξεμένει σε μία βάρκα με μια τίγρη, τον Ρίτσαρντ Πάρκερ. Το αγόρι προσπαθεί να επιβιώσει με την τίγρη και καταφέρνει μετά από 227 μέρες στη θάλασσα να φτάσει στις ακτές του Μεξικού. Η ιστορία είναι μοναδική και δεν βαριέσαι καθόλου, ενώ αρχικά μπορεί να έχεις τις αμφιβολίες σου. Πριν τη δω ήμουν σίγουρη ότι θα βαριόμουν να βλέπω το παιδί και την τίγρη στη βάρκα. Αυτό δε συνέβη καθόλου καθώς η ιστορία έχει απίστευτες σκηνές με φανταστικά χρώματα και εικόνες εξαιρετικές.
Η ταινία σε κερδίζει σε πολλά επίπεδα. Εκτός από τη φωτογραφία της και τις τρελές σκηνές της, πραγματεύεται πνευματικά και θρησκευτικά ζητήματα. Σου δίνει μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το τί είναι η θρησκεία γενικά και σε πoιό επίπεδο σε βοηθάει. Ξεκαθαρίζει μέσα σου αυτό το θολό τοπίο της πνευματικότητας και καταλαβαίνεις καλύτερα την ανθρώπινη ψυχολογία. Το κατά πόσο, δηλαδή, έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε έστω και σε κάτι που δεν υπήρξε ποτέ.
Να πούμε ότι έχει κερδίσει 11 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και 3 στις Χρυσές Σφαίρες. Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές κάνοντας λόγο οι κριτικοί ανά τον κόσμο για ποίηση στις ταινίες του Ανγκ Λι. Στο box office τα πήγε περίφημα συγκεντρώνοντας σχεδόν 493 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και αφήνοντας κοινό και κριτικούς με τις καλύτερες εντυπώσεις. Εύχομαι να τα πάει περίφημα και στα Όσκαρ γιατί πραγματικά το αξίζει.
Η Ζωή του Πι με ονειρεμένα σκηνικά και ιστορία με βαθύ νόημα! Καλή θέαση...
Κλειτώ Χαριτοπούλου
Δείτε το  trailer: http://www.youtube.com/watch?v=gk-xcHaq9aY

3 σχόλια:

  1. Αρκετες ταινιες τελευταια ειναι αξιολογες,οπως και η ζωη του Πι,οντως μια καλη ταινια,και ναι,συνδεεται με τον Θεο,οπως πολλα γυρω μας.Λεμε οτι μια Canon D600 με εξελιγμενους αισθητηρες εχει σχεδιαστη ενω ταυτοχρονα το ανθρωπινο ματι με πολλες ανωτερες λειτουργιες,λεμε οτι ειναι προιον τυχης?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι προϊόν φύσης. Κάποιοι το λένε Θεό. Δεν έχει νόημα το παιχνίδι των λέξεων, φίλε Πέτρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητη Κατια,μου αρεσε και η ταινια του Αφλεκ που καπου ανεφερες,κανεις ωραια σχολια κ παρατηρησεις.Στο παραπανω,συμφωνω με τα λογια δυο ανθρωπων,τιμημενων με Νομπελ Φυσικης και Χημειας, Derek Barton: 'Η μελετη της Επιστημης φανερωνει πως υπαρχει Θεος',και Albert Einstein: 'Απλως ανιχνευω τις γραμμες που πηγαζουν απο τον Θεο.' Εξαλλου οπου υπαρχουν νομοι,υπαρχει και καποιος νομοθετης.. Αναμενω κ καποια αλλη προταση για ταινια!

      Διαγραφή

Αφήστε μου την άποψή σας!