Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Margin Call



Λεφτά υπάρχουν είπε ο Γιώργος. Εδώ μας τελείωσαν...πάρτε μια γεύση από την πραγματική οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2007 – 2008 από κάποια τζιμάνια σε επενδυτική εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αρχή που προκάλεσε το ντόμινο σε όλο τον πλανήτη και που ακόμα ζούμε τις συνέπειες και δεν λενε να τελειώσουν!
Η ταινία Margin Call σε ταξιδεύει σ’ εκείνη την ημέρα που κάποια Golden Boys αμερικανάκια είπαν «ουπς» και κάποια άλλα έτριβαν τα μάτια τους γιατί είδαν την τέλεια ευκαιρία να βγάλουν λεφτά: πάνω στα χρέη άλλων! Πρωταγωνιστούν μεγάλα ονόματα και ευτυχώς ο συνδυασμός είναι πετυχημένος. Kevin Spacey, Paul Bettany(Κώδικας Da Vinci), Jeremy Irons, Zachary Quinto(Heroes), Penn Bandgley, Simon Baker(The Mentalist), Stanley Tucci και η Demi Moore. Πολύ καλό το καστ και η ταινία δεν κάνει «κοιλιά» κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο.
Από την αρχή της ταινίας το σκηνικό σου είναι πολύ γνώριμο. Έχουν έρθει οι άνωθεν για να ανακοινώσουν τις μειώσεις του προσωπικού. Σας ευχαριστούμε για τα χρόνια που ξοδέψατε δουλεύοντας στην εταιρεία μας αλλά πλέον είστε περιττός. Βέβαια, μιλάμε για άλλους μισθούς, όπου οι αποζημιώσεις είναι τα τριπλάσια δικά μας εφάπαξ! Παρόλα αυτά, το συναίσθημα είναι ίδιο: οργή. Οργή που μετά από 20 χρόνια εργασίας σου λένε «άντε γειά, κύριε, καλή τύχη».
Η εταιρεία, όμως, είναι καταραμένη γιατί τα μεγάλα κεφάλια παρά τις προειδοποιήσεις την αφήσανε να πτωχεύσει για να προκληθεί αυτό το τεράστιο έλλειμα που θα επηρεάσει με τη σειρά του λαούς και κυβερνήσεις. Στη διάρκεια της ταινίας ακούς κάτι μισθούς, λατρεμένους. Σαν το τζόκερ και παραπάνω...και λες «είναι δυνατόν;». Άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι μετακινούν κάτι νούμερα από δω κι από κει, λένε ότι εργάζονται και αμοίβονται με εκατομμύρια δολάρια μόνο και μόνο γιατί ανήκουν στην τάδε high class εταιρεία της Wall Street.
Ξεχώρισα τον Kevin Spacey για την ερμηνεία του. Έχει πολλές ψυχολογικές και συνειδησιακές διακυμάνσεις που φτάνουν στα όρια της παράνοιας που προκαλεί το πολύ χρήμα. Η ταινία  έλαβε το βραβείο για το καλύτερο original σενάριο από την Ακαδημία (ξέρετε αυτήν που ευχαριστούν όλοι στα Όσκαρ). Είναι περσινή ταινία, το ξέρω, απλά τώρα έπεσε στα χεράκια μου! Απολαύστε την! Καλή θέαση...

Κλειτώ Χαριτοπούλου
Δείτε το trailerhttp://www.youtube.com/watch?v=QpMTvp1sJBU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου την άποψή σας!