Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Argo



Ο Ben Affleck είχε χρόνια να κάνει μπαμ. Το περίμενα πώς και πώς γιατί ήμουν σίγουρη ότι το ανήσυχο και φιλόδοξο αγόρι που έγραψε το σενάριο του Good Will Hunting με τον κολλητό του δεν θα έμενε εκεί. Το έκανε το μπαμ και καλύτερο σενάριο για να σκηνοθετήσει δεν νομίζω να έβρισκε. Η επιχείρηση Argo, ένα αληθινό γεγονός, ήρθε στη μεγάλη οθόνη με όλα τα χρώματα, τα αρώματα και τις γεύσεις της εποχής εκείνης.
Στις 4 Νοεμβρίου του 1979 μπουκάρει μια οργισμένη λαοθάλασσα στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Τεχεράνη. Σχεδόν όλο το προσωπικό της πρεσβείας κρατείται υπό την ομηρία των ενόπλων. Έξι όμως άτομα δραπετεύουν τη τελευταία στιγμή και βρίσκουν καταφύγιο στο σπίτι του καναδού πρέσβη. Οι αμερικάνοι τα παίρνουν στο κρανίο και θέλουν απεγνωσμένα να φυγαδεύσουν τους 6 που δραπέτευσαν καθώς υπάρχει το πλεονέκτημα ότι οι Τεχεράνοι δεν έχουν αντιληφθεί την απόδρασή τους. Η CIA αναθέτει στην ομάδα του Tony Mendez (Ben Affleck) να βρουν ένα σχέδιο για το πώς θα τους φυγαδεύσουν. Ο Tony βρίσκει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα: ότι και καλά γυρίζουν μια ταινία και ότι το συνεργείο επισκέπτεται τη Τεχεράνη για να πάρουν ιδέα για τα γυρίσματα!
Η ταινία έχει πολύ σασπένς και απ’ ότι έμαθα αφού την είδα, το σασπένς οφείλεται σε φανταστικά γεγονότα τα οποία πρόσθεσε ο σεναριογράφος. Δηλαδή, το πραγματικό γεγονός ήταν ολίγον τι «ξενέρωτο», κι ας μου επιτραπεί η έκφραση. Με μια δράση και αγωνία που πολύ όμορφα κλιμακώνεται, ο Ben Affleck έκανε μια πολύ ωραία δουλειά όσον αφορά τη σκηνοθεσία. Για τον ρολό του πολλά έχουν ειπωθεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο πραγματικός Tony Mendez ήταν εν μέρει μεξικάνος και ότι θα ‘πρεπε ο Ben να βάλει έναν ισπανό τύπου ηθοποιό για τον ρόλο και όχι τον εαυτό του. Εμένα πάντως δεν με χάλασε καθόλου και θεώρησα ότι του πήγε πάρα πολύ το στυλάκι που υιοθέτησε για τον ρόλο.
Ξεχώρισα τον Bryan Cranston για τη ερμηνεία του και για μένα έπρεπε να προταθεί για Όσκαρ. Ηταν ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα εξαιτίας του και αυτός ήταν βασικός παράγοντας της αγωνίας. Ο John Goodman για ακόμα μια φορά ήταν ευφυέστατος και ο ρόλος του πήγαινε γάντι. Οι κριτικοί στη χώρα μας δεν την εκθείασαν την ταινία λέγοντας ότι το δεύτερο μισό της ήταν μια εξύμνηση της CIA! Ισα ίσα...η CIA ακύρωσε την αποστολή ένα βράδυ πριν την εκτέλεσή της και ο πρωταγωνιστής είναι αυτός που παίρνει όλη την ευθύνη πάνω του. Οπότε, η εξύμνηση αφορά αυτόν τον έναν άνθρωπο και όχι ολόκληρη τη CIA.
Η επιχείρηση Argo, που περισσότερο στον Δούρειο Ίππο έμοιαζε παρά στην Αργώ, είναι προτεινόμενη για 7 Οσκαρ και ήδη έχει κερδίσει αρκετά αγαλματίδια, ανάμεσα σ’ αυτά 2 Χρυσές Σφαίρες. Αγωνία μέχρι το τέλος, πολύ ωραίες ερμηνείες και ένα πραγματικό γεγονός στα καλύτερά του. Καλή θέαση!

Κλειτώ Χαριτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου την άποψή σας!